A családunk Felvidékről származik. Talán nem meglepő, hogy kedvencünk a bryndza (juhtúró) és a belőle készülő ételek sokasága. Ha a család "messziről jött" tagjai megérkeznek, akkor kötelező készítenem smirkaszt. (Leánykori nevén kőrözöttet. )
Nos, szigorúan jó érett juhtúróból szabad hozzákezdeni! Én az Aldiban szoktam megvenni és két héttel a szavatossági idő lejárta után veszem elő a hűtőből. Akkorra talán már elég "öreg" ahhoz, hogy egy tökéletes smirkasz váljék belőle.
Hozzávalók:
-50dkg bryndza
-3 ek. tejföl
-1 közepes hagyma nagyon apróra szabdalva
-1 kk.paprika
-1kk. köménymag (őröltet szoktam, mert a fiúk nem szeretik az egészet)
-1 ek. piros arany
Az egészet jól összekeverem és frissen sült kenyérrel tálalom.
Vendégvárónak kiváló, de nyáron a kertből szedett paradicsommal, paprikával, retekkel , hagymával, no és egy finom pohár borral fantasztikus vacsora.
Panni képei (Köszönöm!) |
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésAhhhh, gyerekkori emlékeim kedvence a smirkasssssz!!!! Annus néni, Aliszka néni es Lujza nagyanyám (a három Szomolnoki nővér) alaprepertoárjába tarotoztt ez. Az ő változatukban ugyan tejfel helyett vaj volt, a piros arany ki volt hagyva, a hagyma reszelve ment bele, és egy nagy maréknyi apróra vágott snidlinggel volt megvadítva.
VálaszTörlésSzomolnokon még tudtak magyarul? Vagy ők inkább mántául beszéltek?
VálaszTörlés