péntek, február 17, 2012

Smirkasz




A családunk  Felvidékről származik. Talán nem meglepő, hogy kedvencünk a bryndza (juhtúró) és a belőle készülő ételek sokasága. Ha a család  "messziről jött" tagjai megérkeznek, akkor kötelező készítenem smirkaszt. (Leánykori nevén kőrözöttet. )
 Nos, szigorúan jó érett juhtúróból szabad hozzákezdeni! Én az Aldiban szoktam megvenni és két héttel a szavatossági idő lejárta után veszem elő a hűtőből. Akkorra talán már elég "öreg" ahhoz, hogy egy tökéletes smirkasz váljék belőle.

Hozzávalók:
-50dkg bryndza
-3 ek. tejföl
-1 közepes hagyma nagyon apróra szabdalva
-1 kk.paprika
-1kk. köménymag (őröltet szoktam, mert a fiúk nem szeretik az egészet)
-1 ek. piros arany

Az egészet jól összekeverem és frissen sült kenyérrel tálalom.
Vendégvárónak kiváló, de nyáron a kertből szedett paradicsommal, paprikával, retekkel , hagymával, no és egy finom pohár borral fantasztikus vacsora.



Panni képei (Köszönöm!)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ahhhh, gyerekkori emlékeim kedvence a smirkasssssz!!!! Annus néni, Aliszka néni es Lujza nagyanyám (a három Szomolnoki nővér) alaprepertoárjába tarotoztt ez. Az ő változatukban ugyan tejfel helyett vaj volt, a piros arany ki volt hagyva, a hagyma reszelve ment bele, és egy nagy maréknyi apróra vágott snidlinggel volt megvadítva.

    VálaszTörlés
  3. Szomolnokon még tudtak magyarul? Vagy ők inkább mántául beszéltek?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...