szombat, február 11, 2012

Mákos guba




Szeretem azokat a napokat, amikor valami új kezdődik...
Nos a mákos guba nem ezek közé tartozik. Régi kedvence a családunknak.
Persze nem a kiflis változat, hanem a „házi guba” -féle.
Panni az oka mindennek!
A legkisebbet hol Mákosgubának, hol Mákostündérnek nevezi.
A másodiknak meg Ő a keresztanyja. Meg a blogomnak...

A receptekkel bajban vagyok. Mérleget nem igazán használok és az ételek hozzávalóit és a mennyiségeket szabadon alkalmazom. De teszek egy próbát...

„ Házi guba”
Kell hozzá:
-1kg liszt
-fél liter langyos víz
-egy csomag élesztő
-2 teáskanál só
-7 teáskanál cukor
-10 deka olvasztott vaj vagy Ráma
-2 egész tojás

A dagasztótálba beleöntöm a lisztet, lazán összekeverem a sóval és 5 teáskanál cukorral, majd egy kis tálba beleöntöm a langyos vizet, belerakok 2 kanál cukrot és belemorzsolom a friss élesztőt.(Mindig frisset használok) Hagyom, amíg jól felfut.
Közben felverem a két tojást és a lisztbe öntöm.
Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntöm a lisztbe. Addig dagasztom, amíg sima és hólyagos nem lesz. Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is jól átdagasztom.
Ekkor letakarom és meleg helyen legalább egy órán át pihentetem.
Akkor jó a kelt tészta, ha a kelés után egy jóféle pehelypaplanhoz hasonló az állaga...
A tésztából dió nagyságú darabokat szakítok és lisztes kézzel golyókat formázok, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe ültetek. Nem rakom túl közel egymáshoz, hiszen duplájára nőnek.
Ezután újabb félórás pihentetés következik.
A légkeveréses sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsülnek a kis „gubák”

Sok lesz belőle, ám száraz helyen sokáig eláll, akár egy későbbi diós guba vagy egy finom máglyarakás alapja is lehet.

A mákos gubához egy nagy tálba belerakok 20 deka darált mákot, 15 deka porcukrot és egy citrom lereszelt héját. Fél liter tejet felmelegítek három evőkanál cukorral és egy vaníliarúd kikapart húsával.
A „gubákat” egy nagy szűrőbe teszem és egy másik tál fölött leöntöm a vaníliás tejjel.
Amit nem szívott be a tészta, újra ráöntöm és addig ismétlem, amíg jól átitatódott, de nem átázott gubákat kapunk.
Az eredményt belehempergetjük a mákba, és kész.
Tálalhatjuk házi szamócalekvárral vagy vaníliasodóval, vagy mindkettővel...

A mai adag Bálint- napra hangolódva- szív alakot öltött...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...