csütörtök, február 16, 2012

Madárka, madárka...

Ma igazán fagyos szelek fújtak. Hiába ropogott a tűz a cserépkályhában, mégis megborzongtunk egy-egy hatalmas széllökés hallatán. Az ablakból figyeltük, ahogyan küzdöttek rigóink az elemekkel. Nagy adag búzát szórtunk nekik, hogy megkönnyítsük az élelem keresését és azért is, hogy mihamarabb menedékükbe repülhessenek jóllakottan.
 Mi is valami melegségre vágytunk, ezért puha, foszlós kalácsot sütöttünk. Persze madárkákat.


Hozzávalók:

-1 kg liszt
-5 dl langyos tej
-5 dkg friss élesztő
-2 tk.só
-5 tk.cukor + 1 tk.az élesztőhöz
-2 tojás
-10 dkg olvasztott vaj

 Felfuttatom az élesztőt a cukros tejben. A liszthez hozzákeverem a sót, a cukrot és a felfuttatott élesztős tejet. Beleöntöm a tojásokat és puha tésztává gyúrom. Ledagasztom a vajjal és 1 óráig meleg helyen pihentetem.Kis cipókra osztom, majd megsodrom és mintha megcsomóznék egy kötelet, megformázom a madárkákat. Bevágom a farktollait késsel, csőrt formázok és szemeknek szegfűszeget nyomok a kalácskákba.





Megkenem egy egész tojással és fél óráig még melegen tartom őket. 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.

 Egy ilyen hideg napon már csak egy pohár forró kakaó hiányzik ahhoz, hogy újra elhiggyük: idén is eljön a tavasz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...