vasárnap, február 19, 2012

Firkonc




A régi családi receptek úgy kezdődnek, hogy pl: végy nyolc tojást...
Manapság ez drága mulatságnak számít, de az öt szépséges tyúkunk, akik egész nyáron egyetlen egy tojást sem tojtak,(ami valószínűleg az agresszív Béla kakasnak- nyugodjék békében- volt köszönhető)
napi három-négy tojással örvendeztetnek meg bennünket.
Ezért bátorkodtam elővenni ezt a régi családi receptet, amihez hat tojás kell.
 
Egyébként is ünnep van ma, igaz, nem szólalt meg a pacsirta, de innen kívánok boldog névnapot minden Zsuzsannának!


Íme a hozzávalók:
- 60 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg darált dió +1 ek. prézli
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 6 tojás
- 5 dkg jóféle étcsokoládé

Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához adok 30 dkg porcukrot és félreteszem...
A tojás fehérjét felverem kemény habbá. Egy nagy tálba belerakom a vajat és a porcukrot és habosra verem, majd hozzáöntöm a diót, a prézlit, a lisztet a sütőport és a sót. Az egészet jól összekeverem.
Óvatosan hozzákavarom a tojás kemény habját, majd egy kivajazott és kilisztezett tepsibe öntöm.
Először 180 fokon 15 percig sütöm a légkeveréses sütőben, majd 160 fokon újabb 15 percig.
Közben a tojássárgáját felverem a porcukorral, és a fél órás sütést követően rákenem a kész süti tetejére, majd 10 percre visszatolom és 140 fokon szikkasztom.
Ha kihült - és még nem fogyott el - akkor az olvasztott csokival megfirkálom a tetejét.( innen kapta a firkonc nevet)



1 megjegyzés:

  1. Ezt az Anyukám gyakran megsütötte, amikor gyerekek voltunk. Amikor felfedeztem Jackson Pollock csöpögtetett festményeit, meg voltam róla győződve, hogy Anyukámtol leste el a módszert.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...