kedd, február 14, 2012

Farsangi fánk

Itt a farsang...


Ilyenkor mindig elhatározom, hogy kipróbálok pár fánk receptet. Aztán mégis maradok a régi jól bevált fánkomnál.

A fánk, a legérzékenyebb tészták egyike. Sokan elkapkodják, pedig a türelem könnyü és szalagos fánkkal jutalmaz bennünket.

No és fontos az alapanyag. Ez az egy, ami kicsit bosszant szép Magyarországunkban. Mármint az, hogy nem lehet megbízható és tartósan minőségi alapanyagokat beszerezni. Itt van például a liszt. A fánk legfontosabb kelléke. De ha nem jó minőségű, máris oda a szalagunk!!

Előző este már előkészítem a lisztet, hogy szépen felmelegedjen. Ez az előfeltétele a sikernek. A fánk tésztája nagyon érzékeny a hidegre, ezért végig melegben dolgozzunk vele!
1kiló alatt nem is kezdek hozzá! Fél liter tejhez hozzáadok két evőkanál cukrot és kézmelegre melegítem, majd belemorzsolom az 5 dkg élesztőt. A liszthez keverek 1teáskanál sót és 5 teáskanál cukrot, 1 citrom reszelt héját. Felverek három tojást, és az egészet jól összedagasztom. Ha szükséges, még tejet adok hozzá, hogy puha paplanállagú  legyen. Addig kell dagasztani, amíg el nem válik az edénytől, és jó hólyagos nem lesz. Ezután egy óráig pihentetem meleg helyen.
Nem tévedés, nincs benne semmi zsiradék!
Lisztezett deszkára kihúzom, 10 percig pihentetem, majd kiszaggatom.
Újra pihentetem kb 20 percet. Közben felmelegítem az olajat és amikor már gyöngyözik, ha beledobok egy kis tésztát, kezdem is a sütést.
Mindig fordítva teszem bele a fánkot - a kelesztéshez viszonyítva, és lefedem.
Kb egy - két perc múlva megfordítom, de a másik oldal sütésekor már nem fedem le. Papírtörlőre szedem ki, és vaníliás porcukorral megszórom.
Házi baracklekvárral tálalom...



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...