szerda, március 07, 2012

Gőzgombóc




Régi adósságomat törlesztettem ma. Évek óta nyaggatnak a fiúk, hogy csináljak egyszer gőzgombócot. Ausztriában ettek ilyet, ott ez nemzeti eledelnek számít.
Nem tudom, miért gondoltam, hogy ez egy bonyolult dolog...

A tésztája egy sima kelt tészta, ami gőztől kapja meg a különleges állagát.
Tölteni bármivel lehet, de a klasszikus megoldás a házi szilvalekvár.






Én vaníliasodóval és mákkal kínáltam, de előkerült egy kis darált dió is...
A tésztája azonos a Madárka alapjával.




A tésztát pihentetem 45-50 percig, majd 16 gombócot csinálok belőle.




Kézzel egyenként kinyújtom jó tenyérnyire és mindegyik közepébe kerül egy jó evőkanálnyi kemény szilvalekvár.








Alaposan összezárom, és újabb 15 perc pihentetés következik.
Közben megcsinálom a tejsodót és előkészítem a gőzölőt.
Fedő alatt 15 percig gőzölődnek. Bármilyen csábító lehet a látvány, ne emeljük fel a fedőt, mert azonnal összeesik a gombóc!






Ha valami nem volt teljesen érthető, nyugodtan kérdezhet bárki, szívesen segítek.




1 megjegyzés:

  1. Szia Zsuzsa!
    Annyira örülök, hogy blogot nyitottál!
    A káposztás bukta receptjének meg különösen! Emlékszem, sütöttél ilyet, és nekem nagyon ízlett! Tuti kipróbálom!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...