kedd, március 13, 2012

Nem engedünk a negyvennyolcból...




Március idusához közeledvén több polémiát is olvastam, hogy miként illenék ünnepelni ezt a számomra több szempontból is kedves ünnepet. Nos, leteszem a voksom azok mellett, akik úgy vélekednek, hogy ahogy a szívükből jön és olyan külsőségekkel, ahogy nekik tetszik.

Nem kell megijedni, nem egy piros-fehér-zöld sütit sütöttem, de éppen negyvennyolc darab pillekönnyű, ropogós kifli sikeredik egy adag tésztából. (Ennyi a kapcsolat Szabadságharcunkkal.)
Ezen a napon ünnepelte szülinapját Judit is és úgy vélem ez a sós kiflicske neki is ízlett volna. Inkább volt sós párti, mint édes. (Még a túrógombócot is sósan ette!)

Régóta sütöm ezt a "magyaros croissan"-t, ami pillanatok alatt szokott elfogyni a kosárból. Nagyon jó vendégvárónak is, így Húsvét előtt még lehet gyakorolni az elkészítését.

Hozzávalók:

-70dkg liszt
-1dl langyos tej
-5 dkg friss élesztő
-1kk. só
-1 ek. cukor
-1 dl olaj
-2 dl kefír
-2 tojás

-20dkg puha vaj vagy margarin
-1 ek. só
-1 tojás megkenni
-10dkg sajt megszórni

 A cukros, langyos tejben megfuttatom az élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, a tojást, a kefírt, az olajat, végül az élesztős tejet és egy hólyagos tésztát dagasztok belőle.Ha ragadna, adok még hozzá egy kis lisztet. Nyolc cipót formázok belőle és pihentetem 40-45 percet.
Közben a puha vajat kikeverem a sóval.




Két cipót kinyújtok és az egyiket megkenem a sós vaj negyedével. Ráhelyezem a másik lapot és 12 részre osztom. (4x12=48)




Bemetszem a háromszögek közepén és szorosan feltekerem.
Megkenem tojással és megszórom sajttal. (Szezámmaggal is finom.)




180 fokos légkeverése sütőben 15 percig sütöm.


(Próbáltam már kakaós, porcukros vajjal is megkenni, de az nem igazán ízlett a fiúknak, de elvileg édesnek is jó.)




 Egy pohár tejjel vacsorára is fantasztikus!







1 megjegyzés:

  1. Edesen en ugy ettem ilyet, hogy a sos vaj helyett egy peeppee (ezt ekezetek nelkul csak igy tudom leiirni) daralt mandula/porcukor/olvasztott vaj keverekkel volt megtoltve, es porcukorral es par vekony szeletre vagott es megpiritott mandulaval meghintve.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...