vasárnap, március 04, 2012

Mézes-krémes kakaósan




A fiúk egyik kedvence a mézes-krémes. Többször előfordult, hogy születésnapi tortaként is azt kellett sütnöm.
Tegnap belebotlottam egy süteménybe, ami nagyon hasonlított rá, azzal a különbséggel, hogy kakaós volt a tésztája. Marlenkának nevezték.
Fogalmam sincs, mi a receptje, de ez sült ki belőle.
A fiúknak, mondanom sem kell, nagyon ízlik, így hát "megtartjuk".


A mézes-krémest ugyanígy csinálom, csak kakaó nélkül.

A mézeslapok hozzávalói:
-5 deka vaj
-4 evőkanál méz
-1 tojás
-15 deka porcukor
-3 evőkanál kakaó
-3 evőkanál tej
-1 kiskanál szódabikarbóna
-50 deka liszt

A liszt kivételével mindent gőz fölött habosra keverek. (Csak kézmeleg legyen!)
Utána hozzáadom a lisztet. Nyújtható gombócot formázok belőle, majd öt egyforma részre osztom. Vékonyra nyújtom és egy enyhén megvajazott tepsi hátulján sütöm meg 180 fokos légkeveréses sütőben öt perc alatt.
Vigyázni kell, hogy ne lisztezzük és ne süssük túl!

A krém hozzávalói:
-5 evőkanál liszt
-9 deci tej
-25 deka vaj vagy ráma
-30 deka porcukor
-pici vanília belseje vagy eszencia
- 3 evőkanál baracklekvár

Az lisztből a tejből  és a vaníliából sűrű krémet főzök, és jól kihűtöm.(Érdemes ezzel kezdeni a sütemény készítését, mert amíg sülnek a lapok, ez garantáltan kihűl.)
A vajat és a porcukrot fehéredésig keverem, majd hozzáadom a kihűlt krémet
és jól összedolgozom.


Az első lapot megkenem baracklekvárral és krémmel, a következőket már csak krémmel. A tetejét is megkenem és jófajta étcsokoládét reszelek a tetejére.
Néhány óráig érdemes pihentetni- ha hagyják...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...