vasárnap, március 11, 2012

Almás tortácska
Nagyon nehéz héten vagyunk túl.
A fájdalom visszarepített minket a múltba, s nem csak arról a kedves személyről rohantak felénk az emlékek, akitől elbúcsúztunk a héten, hanem azok is itt voltak velünk, akiknek már réges-rég nem hallhatjuk a hangjukat és nem láthatjuk a mosolyt az arcukon.

Apósom, aki a világ egyik legkedvesebb embere volt, többször is emlékeinkben mellénk szegődött.
Tőle tanultam ezt a remek módszert, hogy ha sok az almád, és nincs hol tárolnod, hámozd meg, reszeld le, kavard össze egy kis citromlével és egy kis nátrium- benzoáttal. Jól csavard ki a levét és jó erősen nyomkodd bele egy befőttesüvegbe, majd légmentesen zárd le!
Mi is ezt tettük. Akár azonnal is felhasználható, de fél év múlva is olyan, mintha frissen lenne szedve. Nagy előnye, hogy villámgyorsan készíthető belőle almás süti...

Ha elbúcsúzunk valakitől, akkor ösztönösen számba vesszük saját életünk állomásait, mi az, ami fontos, s mi az, ami lényegtelen... honnan jövünk és hova tartunk.
Ilyenkor elővesszük az A-és B terveket- ahogy Panni mondaná...

1. Provance...
A többivel nem akarok untatni senkit.

Egy francia vidéki lapban láttam meg ma este ezt a sütit. Nem tudok franciául, de ez nálam nem akadály... ránézésre nekem ezt sikerült elképzelnem. Mondanom sem kell: "Van nekem egy alaptésztám" ehhez is...
Ez a linzer tészta.

Kell hozzá:

- 50 deka finomliszt
- 25 deka vaj
- 25 deka porcukor
- 1 csomag sütőpor (10 gramm)
- egy kiskanál só
- egy tojás
- egy citrom reszelt héja
- egy evőkanál tejföl

Ezt mind egyszerre jól összekeverem- én a szárazakkal kezdem és fokozatosan teszem bele a nedves dolgokat...A kész tésztát három részletben kb. fél centisre kinyújtom és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
A felének a közepére ráhalmozok egy jó adag reszelt almát, amit előzőleg fahéjjal és némi cukorral összekeverek. Megkenem a szélét felvert tojással és ráhelyezem a másik korongot, amit előzőleg kilukasztottam, vagy egyszerűen villával megszurkáltam, majd a széleit villával körbenyomkodom és az egészet megkenem tojással.180 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt készre sül.
Remek 10 órai lesz holnap a fiúknak...

Hogy egy örök klasszikust idézzek: "Szép az élet"2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...