szerda, április 25, 2012

Pitypang




Egy kicsit bosszant, hogy a pitypang így elharapódzott a kertünkben, mégis, mikor délben ránk mosolyog a sok sárga gombocska, nem lehet haragudni rá! Olyan vidám, olyan üde, hogy az ember lánya legszívesebben beleharapna...
A levelét már kipróbáltam salátának, de a virágából most készítettem először lekvárt. Panni és Barnabás lelkesen szedtek nekem egy érintetlen és vegyszermentes rétről egy jókora adagot. Eleinte nehezen ment a szirmok fosztása, de hamar megtaláltam azt a mozdulatot, amivel kivettem  a fészkéből a szirmokat.



Pontosan 15 deka lett. Felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte, egyet forraltam rajta és fél napig hagytam ázni. Utána újra felforraltam, leszűrtem, hozzáadtam egy citrom levét és fél kiló cukrot, amit két csomag dzsemfixszel kevertem össze. Ezután újra felforraltam, és forrás után még 15 percig főztem.
Még forrón üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam. Pont egy liter lett belőle. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon finomra sikeredett, bár a citrom kissé uralja az ízeket, legközelebb csak fél citromot teszek bele. A gyermekláncfű ízét nehéz beazonosítani, hiszen még sose kóstoltam, de határozottan érződik az illatán és az ízén is egy vadvirágos mező zamata.





Pistike fiam kedvence a világ legegyszerűbb süteménye, a lekváros piskóta. Általában citromhéjjal elkevert baracklekvárral kenem meg és feltekerem.
Most azonban egy kicsi, kerek, sárga piskótát készítettem, ami majdnem visszaadta a pitypang színét. Három részre vágtam és megkentem a pitypanglekvárral.





Így készült a piskóta:

- 3 nagy tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál finomliszt + 5 gramm sütőpor

Szétválasztom a tojásokat és a fehérjéből kemény habot verek. Hozzáadom a cukrot, majd a tojás sárgáját is. Addig verem, míg egységes, csillogó, nem túl kemény habot kapok. Utána szigorúan kézzel és óvatos mozdulatokkal belekeverem a sütőporral elkevert lisztet.






 Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokos hőlégkeveréses sütőben 15 percig sütöm. Mindig előmelegített sütőben kell sütni! Sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tésztánk... Enyhén lisztezett deszkára borítom és lehúzom a papírt róla, majd rácsra teszem kihűlni.








Így, pitypangosan egy különleges, tavaszi desszert vált új ismerősünkké...

2 megjegyzés:

  1. Kedves MákosTündér!

    Kaptam egy díjat, melyet szeretettel tovább adnék Neked:

    http://vajdaencsivilaga.blogspot.com/b/post-preview?token=AQgFFTcBAAA.EXR2A-5GX69mEkDCCebYxA.hqqGkDnXEjjRA2bkwczZJg&postId=4325407088536745052&type=POST

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vajdaencsi!
    Köszönöm, hogy a kedvenc hónapom első bejegyzését ilyen széppé varázsoltad!
    A díjat köszönettel elfogadom és igyekszem méltó helyekre továbbadni. De azért megkérdezném, mik a továbbadás feltételei?
    Szép napot kívánok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...