szerda, március 21, 2012

Képviselőfánk




Régóta sütök képviselőfánkot. A klasszikus recept szerint zsírral készül, így ha friss zsír került a házhoz, mindig sütöttem egy adagot.
Ma úgy éreztem, hogy egy ropogós-krémes falatkára vágyom...
Ám nem leltem zsírt a háznál. Volt viszont jóféle vajam...
Nem bántam meg, hogy kipróbáltam vele.

Kicsi vagy nagy? Ez az örök dilemma. A fiúk esküsznek a kicsire, mert azt egy harapásra el lehet tüntetni...
Én a nagyot szeretem, mert mutatósabb és- nem utolsósorban- több krém fér bele.
Most kicsik készültek.
A tésztája nagyon egyszerű.
15 deka zsírt vagy vajat egy közepes lábosba teszek, másfél deci vízzel és másfél deci tejjel, no meg egy csipet sóval. Amikor elolvadt a vaj, akkor beleöntök 15 deka lisztet és összefőzőm. Akkor jó, ha már elválik a lábas aljától.
Leveszem a tűzről és alapos kevergetés mellett egyenként hozzáadok 4 tojást.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom kiskanállal a halmokat és 180 fokos hőlégkeveréses sütőben 20 percig sütöm, majd 10 percig még 140 fokon tovább szárítom.

Figyelem! Nem szabad kinyitni a sütőt! Rácson hagyom kihűlni.



Míg sül, elkészítem a krémet.
4 tojást kettéválasztok, a fehérjét 4 evőkanálcukorral kemény habbá verem.
A sárgáját egy közepes lábosba teszem, egy fél rúd vanília kikapart belsejével, vagy 2 csomag vaníliacukorral. Hozzáadok 4 evőkanál cukrot és 4 evőkanál lisztet. Simára keverem, miközben apránként hozzáadok fél liter tejet.
Sűrű krémet főzök belőle. Ha készen van, óvatosan belekeverem a fehérjehabot.



A fánkocskák tetejét levágom és a krémmel bőven megtöltöm.









2 megjegyzés:

  1. I LOVE IT!!! YUM!!! I want to eat them all!!! I would like to have that cream puff now!
    Cheers - Sofia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Sofia!
      I am baking it tomorrow, come and join us for breakfast!
      István will pick you up at the airport, send us your arrival time.
      Should we chill some champoo?
      Zsuzsa

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...