Végre rászántam magam és több ismerősöm kérésére felteszem a pizzás csiga receptjét.
A pizzás csiga egy fogalom. A fiúk szinte minden iskolai rendezvényre vagy bulira ezt rendelnek.
A mit süssek? -kérdésemre mindig ugyanaz a válasz: -Pizzás csigát!
Próbáltam hatni rájuk, hogy talán azt hiszik az iskolában, hogy csak pizzás csigát tudok sütni!?
A válasz egyszerű volt: Süthetsz bármi mást is, de pizzás csiga nélkül nem mehetünk be az iskolába. Nos, megadtam magam! Rendre sütöttem a pizzás csigákat és mellékeltem a sokszorosított receptet.
Íme, közkívánatra, képekkel:
A pizzás csiga alapja egy finom, dunna puhaságú kelt tészta.
Ehhez meglangyosítok fél liter tejet egy evőkanál cukorral
és belemorzsolok 5 dkg friss élesztőt. Várok, míg könnyű felhőcskévé válik.
Közben bele teszek egy nagy tálba –vagy a keverőgép táljába, persze
ha nem kézzel dagasztom, ami egyáltalán nem elítélendő, mert kelt tésztát
dagasztani igen fáradságos és nagy tapasztalatot igénylő feladat.( Bár kevés szebb dolog van az életben, mint amikor a lelkünkből átadunk egy darabot a kézzel dagasztott tésztába. Karácsonykor és húsvétkor kötelező!)
Nos, bele teszek a tálba kb. 80-90dkg finomlisztet. Elkeverek
benne 5 evőkanál cukrot és egy kiskanál sót.
Egy pohárban felverek két egész tojást és egy kis edénykében megolvasztok 10dkg vajat vagy margarint.
Hozzáöntöm a liszthez az élesztőt, a tojást és összedagasztom.
Ha összeállt dunna puhaságúra, és nem ragad a kezemhez - ha
igen, adok még hozzá lisztet –egy lisztezett deszkára borítom az egész „gombócot”, két részre osztom és hagyom aludni egy órát!
Közben előkészítem a tölteléket.
Összekeverek egy pizzakrémet ( tubusosból legalább
kettőt), egy adag ketchupot, egy csomag oregánót és bármilyen felaprított sonkát. (Szeletelve is jó!)
Az egyik cipót
kinyújtom, megkenem a krémmel és megszórom sajttal. Az egészet feltekerem olyan
szorosan, amennyire csak tudom.
Kb. 3cm-es darabokra
vágom fel és sütőpapírral bélelt-vagy kivajazott –tepsibe sorakoztatom őket. A
másik adaggal is ugyanígy járok el. Ismét pihentetem fél órát.
180 fokos sütőben 20-25 percig kell sütni szép aranybarnára.
Ha kiveszem a sütőből, még melegen megkenem hideg tejjel,
mert akkor másnap is puha lesz.
( Feltéve , ha marad!)
Az alaptésztát egyébként megszórhatjuk cukrozott kakaóval
vagy dióval és akkor kakaós csiga lesz belőle!
Cuki a sztory is, nagyon tetszett, jót mosolyogtam. :) Finomnak is néznek ki a csigák! Ki fogom próbálni, csak nehogy így járjak, mint te a két fiammal. :)
VálaszTörlésKöszi és gratula a két gyönyörű fiadhoz!
Törlés