vasárnap, május 13, 2012

Kenyérlepény



Szeretek olyasmit sütni, amit megfognak a kezükbe a fiúk és nem kell se tányér, se kés a kenegetéshez, se kipakolás a hűtőből, aztán visszapakolás. Szóval,  szeretem az idő és energiaspórolós vacsorákat.
A kenyérlepények ilyenek! Bármit rászórhatok, ami éppen terem a kertben és amit éppen megkívánunk.
Bevallom, most aztán kiélhetem magam a friss fűszernövényekkel, hiszen őrült módon burjánzanak a kertünkben. Az ötletet ez adta a lepényekhez.
Összekevertem 1,5 dl olívaolajat 5 gerezd felaprított fokhagymával és hozzákevertem egy-egy maréknyi felszabdalt kakukkfüvet, bazsalikomot és zsályát. Ezzel a keverékkel kentem meg a tésztákat.



A tészta egy kevert lisztből készült kenyértészta volt.
50dkg liszthez (30dkg fehér, 20dkg rozsliszt) hozzádagasztottam 3dkg élesztőt, amit felfuttattam 4dl langyos vízben. A liszthez adtam még 1 ek. sót és kb. 1,5dl kefirt. Majd a végén ledagasztottam fél deci olívaolajjal. Nyolc gombócot csináltam belőle és pihentettem fél óráig.



Utána kinyújtottam kistányér nagyságúakra és megkentem a fűszeres olajjal. A széleire sajtot raktam és megszórtam baconnal. Finom lehet gombával, szárított paradicsommal vagy olívabogyóval is, de sajna a család többsége nem rajong az említett ízekért.
A végén "betűrtem" a széleit és fél óráig ismét pihentettem.






15 perc alatt sült aranybarnára 180 fokos, légkeveréses sütőben.
Egy pohár házi kefirrel pompás vacsora volt!






1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...