hétfő, május 14, 2012

Francia csokoládétorta




Ez a hét valahogy hosszabb volt és nehezebb , mint máskor. Vasárnap délutánra mindenki kellőképpen el volt fáradva. Szerettem volna valamivel felvidítani őket, de mivel a Holdutazás még nem oly elterjedt, így maradt a csokitorta.
Marci fiam régóta nyüstöl, hogy süssük meg a francia csokitortát, amit együtt láttunk egy magazinban. Nem túl bonyolult így nekiálltunk ketten és megsütöttük.


Hozzávalók a tésztához:

-30dkg liszt
-15dkg vaj
-15dkg porcukor
-1 tojás
-pici só
-fél kk. sütőpor
-fél citrom héja és leve

A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a többi alapanyagot is. Gyorsan összegyúrom és egy kivajazott és kilisztezett tortaformába belenyomkodom. Fél órára hidegre teszem.
Megszurkálom egy villával és sütőpapírt helyezek rá. Ráöntök vagy fél kiló babot, de bármilyen nehezék megteszi és 25 percre az előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőbe teszem. Kiveszem a nehezéket ha letelt az idő és még 10 percig sütöm, majd hagyom lehűlni.







Közben elkészítem a krémet.

Hozzávalók a krémhez:

-4dl 30%-os tejszín
-30dkg jó minőségű csokoládé (legalább 60%-os)
-20dkg porcukor
-1 ek. vaníliaesszencia
-3 ek. finom alkohol (rum, konyak, whisky)
-10dkg vaj

A tejszínt, a cukrot, a vaníliát feltettem egy lábasba melegedni. Amikor kézmeleg lett, akkor beleraktam a csokoládét és levéve a tűzről addig kevergettem, amíg el nem olvadt a csokoládé. Majd hozzáadtam a vajat és azt is addig kevertem, amíg teljesen elolvadt és egy kissé besűrűsödött. 
Alaposan lehűtöttem, majd a robotgép habverőjével addig vertem, amíg sűrű puding állagú nem lett.
Beleöntöttem a lehűlt alapba és 2 óráig még visszatettem a hűtőbe.
Meggy öntettel tálaltam.



Sikerült erőt adni Nekik a hétfőhöz!


1 megjegyzés:

  1. A látványból is erőt merítettem, hát még ha meg is kóstolhatnám... :)))
    Gratulálok a blogodhoz.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...