Szeretem azokat a napokat, amikor
valami új kezdődik...
Nos a mákos guba nem ezek közé
tartozik. Régi kedvence a családunknak.
Persze nem a kiflis változat, hanem a
„házi guba” -féle.
Panni az oka mindennek!
A legkisebbet hol Mákosgubának, hol
Mákostündérnek nevezi.
A másodiknak meg Ő a keresztanyja.
Meg a blogomnak...
A receptekkel bajban vagyok. Mérleget
nem igazán használok és az ételek hozzávalóit és a
mennyiségeket szabadon alkalmazom. De teszek egy próbát...
„ Házi guba”
Kell hozzá:
-1kg liszt
-fél liter langyos víz
-egy csomag élesztő
-2 teáskanál só
-7 teáskanál cukor
-10 deka olvasztott vaj vagy Ráma
-2 egész tojás
A dagasztótálba beleöntöm a
lisztet, lazán összekeverem a sóval és 5 teáskanál cukorral,
majd egy kis tálba beleöntöm a langyos vizet, belerakok 2 kanál
cukrot és belemorzsolom a friss élesztőt.(Mindig frisset
használok) Hagyom, amíg jól felfut.
Közben felverem a két tojást és a
lisztbe öntöm.
Ha felfutott az élesztő, azt is
beleöntöm a lisztbe. Addig dagasztom, amíg sima és hólyagos nem
lesz. Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is jól
átdagasztom.
Ekkor letakarom és meleg helyen
legalább egy órán át pihentetem.
Akkor jó a kelt tészta, ha a kelés
után egy jóféle pehelypaplanhoz hasonló az állaga...
A tésztából dió nagyságú
darabokat szakítok és lisztes kézzel golyókat formázok, amiket
sütőpapírral bélelt tepsibe ültetek. Nem rakom túl közel
egymáshoz, hiszen duplájára nőnek.
Ezután újabb félórás pihentetés
következik.
A légkeveréses sütőben 180 fokon 15
perc alatt megsülnek a kis „gubák”
Sok lesz belőle, ám száraz helyen
sokáig eláll, akár egy későbbi diós guba vagy egy finom
máglyarakás alapja is lehet.
A mákos gubához egy nagy tálba
belerakok 20 deka darált mákot, 15 deka porcukrot és egy citrom
lereszelt héját. Fél liter tejet felmelegítek három evőkanál
cukorral és egy vaníliarúd kikapart húsával.
A „gubákat” egy nagy szűrőbe
teszem és egy másik tál fölött leöntöm a vaníliás tejjel.
Amit nem szívott be a tészta, újra
ráöntöm és addig ismétlem, amíg jól átitatódott, de nem
átázott gubákat kapunk.
Az eredményt belehempergetjük a
mákba, és kész.
Tálalhatjuk házi szamócalekvárral
vagy vaníliasodóval, vagy mindkettővel...
A mai adag Bálint- napra hangolódva-
szív alakot öltött...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése