Tavaly rengeteg almánk termett. Csináltunk belőle lekvárt, befőttet, meg almapürét. Még szerencse, hogy a kedvenc gyümölcsöm az alma...
Vagy száz kilót leraktunk a pincébe, kitapasztalandó, hogy bírják a téli tárolást. Igyekeztünk fajtánként külön-külön ládázni az almákat. Volt olyan, amelyik már novemberben sürgős felhasználás után könyörgött, de egy jókora adag, még most is olyan, mintha most szüreteltük volna le a fáról... Ma délelőtt átválogattuk és meglepődtünk, milyen kevés romlott meg. Persze sok volt, ami már ráncosodik, vagy foltosodik. Ezek ideálisak arra, hogy ma almanapot tartsunk. Almát almával...
Ebből kerekedett ez a tál.
Van egy alapreceptem, egy mascarponés krémre, amit variálhatok idénygyümölccsel, vagy ami éppen van a házban.
Ezt használom a Tiramisuhoz és aTúrómisuhoz is...
Előveszek egy nagy tálat és két kisebbet.
Három tojást szétválasztok, a nagy tálba teszem a sárgáját, az egyik kicsibe meg a fehérjét. A sárgájához hozzáöntök egy doboz- 25 dekás- Mascarponét.
Adok hozzá öt evőkanál porcukrot, egy evőkanál vaníliaesszenciát. (köszönet Panninak) A másik kis tálba beleöntök három deci tejszínt. Előbb a tojásfehérjét, majd a tejszínt is kemény habbá verem. Ízlés szerint mindkettőhöz adok egy kis porcukrot. (kb 2-3 evőkanál ) Ekkor a Mascarpónés krémhez kézzel, óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjét és a tejszínt.
Ma reggel olyan karácsonyi hangulatunk volt. A cserépkályhában ropogott a tűz, kint vastag hótakaró borított mindent. Esküszöm, megkívántam a mézeskalácsot...
Hogy teljes legyen az összhang, az almát mézzel és fahéjjal pároltam össze egy kevés vajon.
Izgi!
VálaszTörlés