szerda, április 25, 2012

Pitypang




Egy kicsit bosszant, hogy a pitypang így elharapódzott a kertünkben, mégis, mikor délben ránk mosolyog a sok sárga gombocska, nem lehet haragudni rá! Olyan vidám, olyan üde, hogy az ember lánya legszívesebben beleharapna...
A levelét már kipróbáltam salátának, de a virágából most készítettem először lekvárt. Panni és Barnabás lelkesen szedtek nekem egy érintetlen és vegyszermentes rétről egy jókora adagot. Eleinte nehezen ment a szirmok fosztása, de hamar megtaláltam azt a mozdulatot, amivel kivettem  a fészkéből a szirmokat.



Pontosan 15 deka lett. Felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte, egyet forraltam rajta és fél napig hagytam ázni. Utána újra felforraltam, leszűrtem, hozzáadtam egy citrom levét és fél kiló cukrot, amit két csomag dzsemfixszel kevertem össze. Ezután újra felforraltam, és forrás után még 15 percig főztem.
Még forrón üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam. Pont egy liter lett belőle. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon finomra sikeredett, bár a citrom kissé uralja az ízeket, legközelebb csak fél citromot teszek bele. A gyermekláncfű ízét nehéz beazonosítani, hiszen még sose kóstoltam, de határozottan érződik az illatán és az ízén is egy vadvirágos mező zamata.





Pistike fiam kedvence a világ legegyszerűbb süteménye, a lekváros piskóta. Általában citromhéjjal elkevert baracklekvárral kenem meg és feltekerem.
Most azonban egy kicsi, kerek, sárga piskótát készítettem, ami majdnem visszaadta a pitypang színét. Három részre vágtam és megkentem a pitypanglekvárral.





Így készült a piskóta:

- 3 nagy tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál finomliszt + 5 gramm sütőpor

Szétválasztom a tojásokat és a fehérjéből kemény habot verek. Hozzáadom a cukrot, majd a tojás sárgáját is. Addig verem, míg egységes, csillogó, nem túl kemény habot kapok. Utána szigorúan kézzel és óvatos mozdulatokkal belekeverem a sütőporral elkevert lisztet.






 Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokos hőlégkeveréses sütőben 15 percig sütöm. Mindig előmelegített sütőben kell sütni! Sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tésztánk... Enyhén lisztezett deszkára borítom és lehúzom a papírt róla, majd rácsra teszem kihűlni.








Így, pitypangosan egy különleges, tavaszi desszert vált új ismerősünkké...

hétfő, április 23, 2012

Töltött kenyérkék




Említettem már, hogy az egyik fiam nem eszik semmi egészségeset?
Hihetetlen munka trükköket kieszelni, amivel valami vitamin félét belecsempészek az ennivalóiba.
A zöldségek túl "zöldek", a magok túl "egészségesek"...
Az egyik titkos módszerem a töltött kenyérke. Mindenfélét belepakolhatok töltelékként és a tésztáját is telehintem magokkal.
A kenyér receptje mindig változik, de az alap a következő:

- 50dkg finomliszt
- 50dkg vegyes liszt (rozs, tönköly,)
- 5dkg friss élesztő
- 1 ek. só
- kb. 5-6 dl langyos víz
- 1kk. cukor
- 2 ek. olívaolaj
- 1 marék napraforgómag, 1 marék tökmag, 1 marék szezámmag

Kicsit hosszadalmas a folyamat, de megéri kipróbálni.
Előző este, (de legalább három órával korábban) 5dl langyos vízbe beleteszem a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a lisztet és letakarom. Másnap (avagy három órával később) összedagasztom a sóval, a magokkal és annyi vízzel amit még felvesz, hogy egy puha tésztát kapjak. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől!! A végén átforgatom az olívaolajjal és letakarom.




Minimum 2 órát pihentettem. Megfeleztem az adagot, mert a feléből két gyökérkenyeret készítettem, a másik felét pedig 12 kis cipóra osztottam. Kilapítottam és megtöltöttem. Most éppen szalámi és sajt került bele egy kis kakukkfűvel, de bármit bele lehet tölteni.







 
Pihentettem ismét egy órácskát és 180 fokos hőlégkeveréses sütőben sütöttem kb. 15- 20 percig.





Reteksalátával tálaltam és elfogyott pillanatok alatt. Salátástul, kenyerestül.



vasárnap, április 22, 2012

Medvehagyma, idén utoljára





Teljesen pánik hangulatom volt ma reggel, amikor végig sétáltam a kerten. Elkezdett hatalmas bimbókat növeszteni a medvehagyma. Pedig még annyi ötletem van... Így nekiláttam a medvehagyma -szezon vége előtt elkészíteni ezt a három egyszerű, de nagyszerű ételt.




Medvehagymás vaj

-10 dkg vaj
-10 levél medvehagyma

A leveleket megmostam, megszárítottam, kivágtam a középső vastagabb erezetet és felaprítottam. Összekevertem a puha vajjal és lehűtöttem.




Medvehagymás pesto

Egy kedves ismerősömtől kaptam az ötletet, hogy diót tegyek a pestoba. Annyival módosítottam a receptet, hogy nagyon enyhén megpirítottam a diót. Meg egyébként is, mindenki másképp csinálja... de körülbelül leírom a lényeget. Az íze fergeteges!!!

-3 csokor medvehagyma levele, kissé felaprítva
-1 marék pirított dió
-5dkg parmezán sajt
-ízlés szerint só, bors
-pár csepp citromlé
-1dl olívaolaj (Ez is lehet több, ízlés szerint)

Az egészet belepakoltam egy magasabb tálba és botmixerrel pépesítettem. Tésztára lehet önteni, de az enyém hamar egy szelet kenyéren találta magát, kóstoló gyanánt.




Göngyölt medvehagyma





-12 szélesebb medvehagyma-levél
- maradék pörkölt
-10dkg gersli (árpagyöngy) puhára főzve egy kis sóval és borssal
- egy kevés petrezselyem zöldje



Óvatosan összeforgatom a szaftjától megfosztott pörköltöt a gerslivel és a kevés vízben egy percig blansírozott, majd jeges vízben lehűtött medvehagyma-leveleket megtöltöm a töltelékkel.







A szaftot fél deci vízzel 2 babérlevéllel felforralom és 2 dl tejföllel összefőzöm. Ezzel az öntettel tálalom a göngyölt medvehagymákat.
(Lehet bulgurral vagy rizzsel is készíteni, sajttal megszórni és pár percre a grillbe tenni)




Többféle tartósítási módot olvastam a medvehagymára, de én azt szeretem ezekben a szezonális növényekben, hogy felkészíthetjük magunkat az érkezésükre, élvezhetjük a természetes friss ízüket és még el is búcsúzhatunk tőlük egy finom vacsorával.




Aztán újra várhatjuk az érkezésüket...



 P.s.: Köszönet a képekért Panninak!





szombat, április 21, 2012

A "fánk hadművelet"

Gulyás-partira hívtuk meg a cserediákokat és elvállaltam a fánkok megsütését, ami ugye elmaradhatatlan a gulyáshoz...
Nagyon izgultam, mert még soha nem sütöttem 250 fánkot egyszerre.
Íme a képek:















kedd, április 17, 2012

Banánkenyér



Régebben nem kedveltem a banánt... Manapság divatos mindennap megenni egyet, mert bizony sok hasznos dolog van benne. (Én még mindig alma párti vagyok, és nem csak azért, mert a mienk.)
Szóval lelkesen pakolom a fiúknak. Ők pedig lelkesen hozzák haza, ami másnap reggel barnafoltosan kerül elő a táskájukból. - Anya, nincs idő megenni!!
Persze arra a kérdésre, hogy mi volt a suliban, a "semmi különös" a válasz.
Pár napja egy finn és egy észt fiú is velünk él. Semmi különbség... ők is visszahozták a banánt!
Érdekes módon, banánkenyér formájában mindig jut idő a napi banánmennyiséget elfogyasztani... persze ugyanezt a trükköt alkalmazom az almánál is.

Kell bele:

-4 tojás
-15dkg nádcukor + 2 ek. méz
- két csipet só
-10dkg olvasztott vaj vagy margarin vagy 1dl olaj
-1kk. fahéj
-10 szem kardamom magja
-10dkg zabpehely
-30dkg liszt
-1cs. sütőpor
-kb. 1dl tej

Az egészet összekeverem egy kézi mixerrel és hozzá aprítok négy banánt.

Az egészet beleöntöm egy kenyérsütő formába és 180 fokos sütőben légkeveréssel sütöm 30 percig, majd tíz percig 160 fokon. Érdemes tűpróbát végezni, de vigyázat, mert ebben a sütiben az az izgalmas, hogy a banán kissé lágy, olvadós lesz.







Ma, vendégeink lévén, kerek formában sütöttem és vanília fagyival tálaltam.





A fiúk szerint azért ilyen finom, mert megjárta az iskolát, így éretté vált arra, hogy megegyük.

szombat, április 14, 2012

Mandulás keksz, esős napokra...



Fázunk és ázunk. Még mindig befűtünk a cserépkályhába és persze minden és mindenki didereg odakünn. Melegségre vágyunk, finom gőzőlgő kakaóra és valami finomságra.
Ilyenkor jönnek a gyors sütik, amibe bármi belekerülhet, ami épp itthon van.

Kell bele:

-25dkg puha vaj
-15 dkg porcukor
-2 tojás
-csipet só
-1 kk. sütőpor
-30 dkg finomliszt
-20 dkg őrőlt mandula vagy mogyoró
-3-4 ek. tej

A hozzávalókat összekevertem és egy habzsákból sütőpapírral kibélelt tepsire nyomtam. Nekem 40 db lett belőle, de az ügyesebbek 50 kicsit is kihozhatnak. (Nekem az egyik nagyobb, a másik kisebb lett.)


180 fokos légkeveréses sütőben 15-17 percig sütöttem.



Baracklekvárral mennyei volt...




Máris jobb kedve lett mindenkinek!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...