szerda, február 29, 2012

Káposztás bukta




A savanyú káposztánk a végét járja...
Igaz, a tél is elmúlóban van, a kert pedig előbb-utóbb hozza a friss zöldséget és gyümölcsöt.
Kevés igazán kedvenc ételem van, de a káposztás bukta ezek közé tartozik.
Van benne édes, sós, savanyú és csípős íz is, szóval minden, ami megmozgatja az ízlelőbimbókat...
Talán bizarrnak hangzik az édes savanyú káposzta, de érdemes kipróbálni.

A tésztája ugyanaz, mint a Madárka tésztája.
Amíg pihent a tészta, elkészítettem a káposztát. Másfél kiló savanyú káposztát átmostam, jól kicsavartam és felaprítottam. Közben kiszedegettem az egész borsokat, a babérlevelet és a birsalma darabokat, mert ezekre nem jó ráharapni.
Egy fazékba öntöttem egy deci olajat és beleforgattam a káposztát. Lassú tüzön elkezdtem pirítani, majd amikor már kezdett egy kis színt kapni, rátettem öt evőkanál kristálycukrot és fél kiskanál fehérborsot. Szép világosbarnára karamellizáltam. Mire kihűlt, a tészta is pont megkelt.






A tésztát kettéosztottam és vékonyra kinyújtottam. Az egyiket tizenhat részre vágtam és mindegyik közepébe raktam egy jó adag káposztát.






Bukta módra feltekertem és egy tepsibe raktam szorosan egymás mellé, amibe előtőleg fél deci olajat öntöttem és a buktákat egyenként jól beleforgattam.
Ettől lesz finom ropogós.





180 fokon hőlégkeveréssel huszonöt percig sütöttem.

A tészta másik feléből túrós batyut és diós szivecskéket készítettem Limara után szabadon.

 


vasárnap, február 26, 2012

Ropogós kifli




Gyakran sütök kenyeret, kiflit, zsömlét. Mindennap adok tízórait a fiúknak, így kézenfekvő, hogy a szendvicshez megsütöm az alapot.
Mindig más és más arányban használtam a fehér, a rozs, a graham és tönköly lisztet. Fő a változatosság!
Persze nem csak költségtakarékossági szempontok vezérelnek, hanem az, hogy ne az adalékokkal teli pékárut együk.
Eddig a megszokott Bl 55-ös finom lisztet használtam, de most végre hozzájutottam a Bl 80-as liszthez és rögtön sütöttem egy kiflit, hogy összehasonlítsam. Jelentem: finomabb és ropogósabb!

Hozzávalók:

-1 kg Bl 80-as liszt
-5 dkg friss élesztő
- kb 4-5 dl langyos víz
-1 kiskanál cukor
-1evőkanál só
-fél dl olívaolaj
-5 dkg vaj

A lisztet a tálba öntöttem és egy kis mélyedésbe belemorzsoltam az élesztőt.
Ráöntöttem 2 dl cukrozott langyos vizet.




Fél órát hagytam pihenni, míg a felülete szépen berepedezik.
Elkezdtem összekeverni, hozzáadtam a sót és lassan a maradék langyos vizet.
Keményebb tésztát kaptam.




 Pihentettem egy, másfél órát. 16 gombócot formáztam belőle, majd megint pihentek fél órát.






Tányér nagyságúra nyújtottam és megkentem az olvasztott vajjal.






Feltekertem és kiflit formáztam belőle.






Újra pihenés következett egy óráig.






200 fokos légkeveréses sütőben sütöttem 20 percig, de előtte és közben is megspricceltem hideg vizzel.







Tökéletes tízórai lett!




szombat, február 25, 2012

Muffin






Mi a jó a muffinban?
Bármit belerakhatsz, amit éppen megkívánsz. Hihetetlenül gyorsan elkészül. Keveset kell mosogatni utána. No és nagyon finom.

Ebből is van egy alapreceptem és kedvem szerint variálhatom.
Készíthetem csokisan, ha hozzáadok három kanál kakaót, meg egy maréknyi feldarabolt csokit. Egészségesen, ha zabpehellyel és sok-sok dióval, aszalt gyümölccsel variálom. De nagyon finom friss gyümölcsökkel is, (meggyel, almával, körtével, szilvával, banánnal) de akkor kicsit tovább sütöm, mert a friss gyümölcsök levet ereszthetnek.

Hozzávalók 12 darabhoz

-30 dkg liszt
-10 dkg puha vaj vagy margarin
-3 tojás
-10 dkg cukor
-pici só
-1 kk. vanília esszencia
-1 kk. sütőpor

Összekevertem a vajat, a tojásokat, a cukrot, a sót, a vaníliát. Utána hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet. A kapszlikat háromnegyedik töltöttem és 180 fokos légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem.




A mai muffinok ünnepélyesek lettek. Került bele egy kis rumban áztatott áfonya és tejszínhab is a tetejére.





péntek, február 24, 2012

A legjobb gyógymód




Mit tehet egy anya, ha két gyermeke is ágynak esett, a harmadik is elég csehül érzi magát, no és a negyedik fáradtan jön haza este kilenckor? Sütni kell valami olyasmit, ami elűzi a bánatot...
Ha valami kedveset akarok a fiúknak adni, akkor palacsintát sütök. Öröm nézni, amikor a sütés közben felszálló illatok lecsábítják őket szépen sorban. Magamban szoktam is játszani, ki hányadik palacsintára kezd el lábával dobolva lejönni a lépcsőn. Tram, tram, tram, tratam...

Nálunk a hagyományos és az amerikai fajta is nyerő. Mikor mihez van kedvünk. Ma amerikai volt a soron, mert ebbe szívesebben keverem bele a reszelt almát.
Szóval a legjobb gyógymód, ha a fahéjas porcukorral megszórt almás palacsinta lecsábítja őket és látni a szemükön, hogy van még remény.

Íme az alaprecept:

-20dkg liszt
-2 tojás
-3 ek cukor
-1 cs. vaníliás cukor
-pici só
-fél kk. sütőpor
-5dkg olvasztott vaj vagy margarin
-kb. 1,5dl tej

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Egy tálba beleraktam a lisztet, a sót, a sütőport, a cukrokat. Összekevertem és hozzáöntöttem a tojássárgákat, az olvasztott vajat és elkezdtem keverni. Adagonként adtam hozzá a tejet, hogy csomómentes legyen. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. Utána lassan hozzákevertem a tojásfehérjét, majd a felmelegített, de nem túl forró palacsintasütőben három kis halmot ellapítottam és megsütöttem. Ha kis kráterek keletkeznek a felületén, akkor megfordítottam. Kb. egy- egy perc.

Az almáshoz hozzáraktam két szép lereszelt almát, amit kinyomkodtam, hogy ne hígítsa fel a masszát. Fél kiskanál fahéjjal ízesítettem, jól átkevertem és takaréklángon sütöttem, mert így az alma is átsült.






csütörtök, február 23, 2012

Blaha Lujza után, szabadon...



Szeretek kísérletezgetni, de egy receptet sem tudok pontosan a leírtak szerint végig betartani. Nekiállok, hogy ezt megsütöm, de közben még ezt belerakok, meg azt másképp csinálom...
Szóval nem megy a receptek utáni sütés- főzés. De jó ötleteket adnak és valami más, néha jobb, néha kevésbé izgalmas "mű" jön létre.
Nos, ez a recept pont ilyen. Képtelen voltam betartani az előírtakat. Végül ez a tornyocska született, de ígérem, az íze jobb, mint ahogy mutat.

A korongok hozzávalói:
-15dkg vaj vagy margarin
-15dkg liszt
-10dkg őrölt mandula
-10dkg porcukor
-1 kk. sütőpor
-1 kk. citromlé
-1 ek. tejföl

Az egészet egyneművé kutyultam és fél órára hidegre tettem. Majd jó lisztes deszkán vékonyra kinyújtottam (én négy részre osztottam és egyenként nyújtottam ki) és pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam.( Kb. 50db lett belőle) 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig sütöttem.





Közben megcsináltam a krémet.

Kell bele:
-15dkg vaj vagy margarin
-15 dkg porcukor
-5dkg őrölt mandula
-2 tojássárgája
-2 ek. mascarpone
-1kk. rum

-10dkg olvasztott csokoládé a tetejére

Az egészet habosra kevertem, de a tojást egyenként kavartam hozzá.
Ezután összeállítottam a tornyocskákat. Az első lapot megkentem szamócalekvárral és krémmel, a másodikat csak krémmel, a harmadikra pedig csokoládét öntöttem. Végül pirított mandulával szórtam meg. Kicsit állnia kell, hogy megpuhuljon, de megéri várni...



Megjegyzés:
Az eredeti recept "a nemzet csalogányától" Blaha Lujzától származik, de nekem a teljesen vajas krém kicsit töménynek tűnt, ezért lazítottam a mascarponéval.
A képek kicsit világosak, bocsánat. (De mit tegyek, ha végre, ilyen szépen süt a Nap! )



szerda, február 22, 2012

Pogácsa





Ahány ház, annyi szokás!
A pogácsára ez valóban igaz. Bevallom, gyakran megsütöm, de mindig variálok rajta valamit, így soha nem lesz "unalmas". (Micsoda? Unalmas?-kérdeznék a fiaim)

Szóval ez egy alap recept, amit aztán juhtúróval, baconnel, fűszerekkel és még mennyi mindennel gazdagabbá tehetünk.

 A klasszikus pogácsa hozzávalói:

-60dkg liszt
-25dkg vaj vagy margarin
-1 ek.só
-1 tojás + 1 tojás a kenéshez
-1 dl tejföl
-1 dl langyos tej+ 1kk. Cukor
-3 dkg friss élesztő
-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

 A liszthez hozzámorzsolom a vajat, a sót és összedagasztom a tojással, a tejföllel és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel. Puha, de nem ragadós tésztává kell kidolgozni! Pihentetem 20 percet, majd kinyújtom vékonyra és megkenem az olvasztott vajjal. Én most megszórtam egy kis Gaudával. Majd összehajtom.









 
 Először alulról fölfelé, utána balról, majd jobbról befelé. 20 percig megint pihentetem és újra hajtogatom. Összesen háromszor pihentetem és hajtogatom. Végül kinyújtom hüvelykujj vastagságúra, beirdalom és kiszaggatom. Megkenem tojással és megszórom megint egy kis sajttal. Egy óráig pihentetem és 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm.



kedd, február 21, 2012

Egy bűnös élvezet...



Bálint, miután megette a tizediket, azt mondta, "Ha kábszeres lennék, most ezért a sütiért lemondanék róla" és bekapta a tizenegyediket is.
Nos igen, ez tényleg függőséget okozhat.
Finom és pár perc alatt készen van.
Annyira egyszerű, hogy eszembe se jutott volna közzétenni, de a fiúk unszolására mégis megteszem.

Aki még soha sem sütött süteményt, annak is kiváló alkalom belekezdeni.
Garantált siker.

Ami kell hozzá:
-tíz deka vaj
-húsz deka cukor (én a felét barna cukorral csináltam)
-tizenöt deka jóféle étcsoki -nálunk a jóféle hatvan százaléknál kezdődik...
Ezeket egy megfelelő méretű lábasba beleteszem és takaréklángon elkezdem összeolvasztani. Ne legyen forró!
Leveszem a tűzről és hozzákeverek egyenként két tojást.
Utána hozzákeverek egy púpozott evőkanál kakaóport, egy kiskanál sütőport, fél kiskanál sót és húsz deka finomlisztet.
Ez egy sűrű masszát ad, amibe bármit bele lehet még keverni, amit otthon találunk. Én most két marék csokilencsét és két marék aszalt tőzegáfonyát dobtam még bele.

Sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatom kanállal vagy, ha van habzsák azzal.
180 fokon légkeveréses sütőben 15 percig sütöm.
A délutáni kávé vagy cappucino mellé tökéletes élvezet!










vasárnap, február 19, 2012

Firkonc




A régi családi receptek úgy kezdődnek, hogy pl: végy nyolc tojást...
Manapság ez drága mulatságnak számít, de az öt szépséges tyúkunk, akik egész nyáron egyetlen egy tojást sem tojtak,(ami valószínűleg az agresszív Béla kakasnak- nyugodjék békében- volt köszönhető)
napi három-négy tojással örvendeztetnek meg bennünket.
Ezért bátorkodtam elővenni ezt a régi családi receptet, amihez hat tojás kell.
 
Egyébként is ünnep van ma, igaz, nem szólalt meg a pacsirta, de innen kívánok boldog névnapot minden Zsuzsannának!


Íme a hozzávalók:
- 60 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg darált dió +1 ek. prézli
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 6 tojás
- 5 dkg jóféle étcsokoládé

Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához adok 30 dkg porcukrot és félreteszem...
A tojás fehérjét felverem kemény habbá. Egy nagy tálba belerakom a vajat és a porcukrot és habosra verem, majd hozzáöntöm a diót, a prézlit, a lisztet a sütőport és a sót. Az egészet jól összekeverem.
Óvatosan hozzákavarom a tojás kemény habját, majd egy kivajazott és kilisztezett tepsibe öntöm.
Először 180 fokon 15 percig sütöm a légkeveréses sütőben, majd 160 fokon újabb 15 percig.
Közben a tojássárgáját felverem a porcukorral, és a fél órás sütést követően rákenem a kész süti tetejére, majd 10 percre visszatolom és 140 fokon szikkasztom.
Ha kihült - és még nem fogyott el - akkor az olvasztott csokival megfirkálom a tetejét.( innen kapta a firkonc nevet)



szombat, február 18, 2012

Emlékek



  



Az álomban az a szép, hogy olyanokkal is együtt lehetünk, akik már rég nincsenek közöttünk.
Ma Mariann nénivel álmodtam. Fölébredtem és rájöttem, milyen jó, ha tiszteljük a régi tárgyakat és emlékeket, amik azoktól maradtak ránk, akiket nagyon szerettünk.
Egy szekrény, amit évtizedeken át használtak, s most nálunk szolgál tovább, tányérok, melyek még ünnepibbé teszik az ünnepeinket, és a sok egyéb apróság között a bálozó kesztyűk.
Sajnáltam volna őket a fiók mélyére száműzni. Így mindennap láthatjuk.
Csak egy képkeret kellett hozzá, és felébresztettük őket több, mint ötven éves "Csipkerózsika"- álmukból.





péntek, február 17, 2012

Smirkasz




A családunk  Felvidékről származik. Talán nem meglepő, hogy kedvencünk a bryndza (juhtúró) és a belőle készülő ételek sokasága. Ha a család  "messziről jött" tagjai megérkeznek, akkor kötelező készítenem smirkaszt. (Leánykori nevén kőrözöttet. )
 Nos, szigorúan jó érett juhtúróból szabad hozzákezdeni! Én az Aldiban szoktam megvenni és két héttel a szavatossági idő lejárta után veszem elő a hűtőből. Akkorra talán már elég "öreg" ahhoz, hogy egy tökéletes smirkasz váljék belőle.

Hozzávalók:
-50dkg bryndza
-3 ek. tejföl
-1 közepes hagyma nagyon apróra szabdalva
-1 kk.paprika
-1kk. köménymag (őröltet szoktam, mert a fiúk nem szeretik az egészet)
-1 ek. piros arany

Az egészet jól összekeverem és frissen sült kenyérrel tálalom.
Vendégvárónak kiváló, de nyáron a kertből szedett paradicsommal, paprikával, retekkel , hagymával, no és egy finom pohár borral fantasztikus vacsora.



Panni képei (Köszönöm!)

csütörtök, február 16, 2012

Madárka, madárka...

Ma igazán fagyos szelek fújtak. Hiába ropogott a tűz a cserépkályhában, mégis megborzongtunk egy-egy hatalmas széllökés hallatán. Az ablakból figyeltük, ahogyan küzdöttek rigóink az elemekkel. Nagy adag búzát szórtunk nekik, hogy megkönnyítsük az élelem keresését és azért is, hogy mihamarabb menedékükbe repülhessenek jóllakottan.
 Mi is valami melegségre vágytunk, ezért puha, foszlós kalácsot sütöttünk. Persze madárkákat.


Hozzávalók:

-1 kg liszt
-5 dl langyos tej
-5 dkg friss élesztő
-2 tk.só
-5 tk.cukor + 1 tk.az élesztőhöz
-2 tojás
-10 dkg olvasztott vaj

 Felfuttatom az élesztőt a cukros tejben. A liszthez hozzákeverem a sót, a cukrot és a felfuttatott élesztős tejet. Beleöntöm a tojásokat és puha tésztává gyúrom. Ledagasztom a vajjal és 1 óráig meleg helyen pihentetem.Kis cipókra osztom, majd megsodrom és mintha megcsomóznék egy kötelet, megformázom a madárkákat. Bevágom a farktollait késsel, csőrt formázok és szemeknek szegfűszeget nyomok a kalácskákba.





Megkenem egy egész tojással és fél óráig még melegen tartom őket. 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.

 Egy ilyen hideg napon már csak egy pohár forró kakaó hiányzik ahhoz, hogy újra elhiggyük: idén is eljön a tavasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...